Muş´ta birçok çiftçinin geçim kaynağı olan, Nisan ve Mayıs ayında tarlalarda ekimi yapılan lahananın hasadı sürüyor. İçeriğindeki C, B ve E vitaminleri, demir, potasyum ve magnezyum mineralleri sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendiren ve hatta kanserden korunmada öne çıkan kış sebzesi olan, ayrıca zayıflamak isteyenlerin bir numaralı dostu lahana, tezgahlara ulaştırılıyor.
Öncesinden Bağlar Köyü olan, Muş Belediyesi´nin çalışmalarıyla mahalle statüsüne kazandırılan ve ağırlıklı geçim kaynağının lahana olduğu mahallede, kendisine ait olan veya kiraladığı tarlalarda sabahın erken saatlerinde hasat çalışması yapan çitçiler, lahanaları tezgahlara ulaştırmaya çalışıyor. İlk olarak tarla içerisinde yetişmiş lahanaları tespit eden çiftçiler, ellerindeki kesici aletlerle lahanaları koparıp, traktör römorklarına taşıyorlar.
Bu yıl havanın aşırı sıcak olmasından ötürü lahanalarda çürümelerin meydana geldiğini belirten Bağlar Mahallesi´ndeki çiftçilerden Recep Çiçek, “Nisan ve Mayıs ayında ekimini yaptığımız lahananın şuanda hasadını yapıyoruz. Bu yıl havanın aşırı sıcak olmasından dolayı lahanalarımızda aşırı çürüme oldu. Çürümeden dolayı tarlaya alıcı geldiği zaman çürükleri görünce, ürünlerimizi satmada sıkıntı yaşıyoruz. Muş´ta bir pazar olmadığı için satışlarda yine sıkıntı yaşıyoruz. Diyelim ki 10 bin baş lahanamız var, bundan 5-6 bin tanesini ancak satabiliyoruz” dedi.
Pazarlama konusunda çiftçiye destek çıkılmasını isteyen Çiçek, “Gübreyi 70-80 TL´ye alıyorduk, bu yıl 170 TL´ye çıkmış. Devletten bu konularda bir katkı bekliyoruz. En azından pazarlama konusunda bize destek çıkarlarsa, memnun oluruz” şeklinde konuştu.
Kendisine ait bir tarla olmayan ve kiraladığı tarla üzerinde lahana yetiştiriciliği yapan bir diğer çiftçilerden Adnan Kartal ise, “Mayıs ayında ekimini yaptığımız ürünümüzün masrafını çıkaramıyoruz. Gübre pahalı olmuş, mazot pahalı olmuş. 10 dönümde 5 bin baş çıkıyorsa, yarısı bozulmuş yarısı kalmış. Bu zararla masraflarımızı karşılayamıyoruz” diye konuştu.